Is het resultaat van lipofilling blijvend of tijdelijk? En waar verlies je het eigen vet? We vertellen je er alles over

Lipofilling borsten

Wat betekent lipofilling?

Het woord lipofilling bestaat uit 2 delen: ‘lipo’ is Grieks voor vet en ‘filling’ betekent vullen. Lipofilling is dus het chirurgisch wegnemen en verplaatsen van je eigen vet om er andere regio’s in je lichaam mee te vullen.

Hoe gaat lipofilling precies?

Stel je voor. Je stoort je aan je buikvet of flanken. En tegelijkertijd denk je na over een borstvergroting. Je wenst een maatje groter of symmetrische borsten, maar je hebt liever geen borstimplantaten in je lichaam. Lipofilling kan dan voor jou een goede optie zijn.

Als je (na goed overleg met je plastisch chirurg) kiest voor lipofilling van je borsten, gaat de behandeling, die bestaat uit twee fases, als volgt:

Het eerste deel is liposuctie: het verwijderen van je eigen vet (lipo) door het letterlijk op te zuigen (suctie).

Fase twee is het weggezogen vet injecteren in een andere regio: in dit geval je borsten. Hier krijg je geen littekens van.

Laagje voor laagje ingespoten

Dat inspuiten van het weggenomen vetweefsel doet de plastisch chirurg laagje voor laagje in de verschillende huidlagen en de daaronder gelegen bind- en spierweefsels.

De nieuw geplaatste vetcellen worden hierdoor omgeven door bloedvaten waaruit ze zuurstof kunnen halen. Daardoor ontstaat er een spontane ingroei van eigen bloedvaten in de nieuw geplaatste vetcellen. Die hebben ze nodig om te overleven op hun nieuwe plek in je borsten.

Het duurt een aantal weken voordat de nieuwe geplaatste vetcellen eigen bloedvaten hebben en ze zijn ingegroeid tot zelfstandige vetcellen in het weefsel van je borsten.

Als het ingroei proces klaar is, na zo’n twee weken, zit er definitief meer vet in je borsten. Dit betekent dat het ingespoten vet het volume in je borsten heeft vergroot: je hebt een grotere cupmaat.

Is het resultaat van lipofilling blijvend?

Ja. Maar er gaan verhalen rond dat lipofilling tijdelijk is. Dat het ingespoten vet na een tijdje verdwijnt. Dit is een fabeltje.

Tijdens het transporteren van je eigen vet overleven niet alle vetcellen. Sommige vetcellen krijgen niet voldoende zuurstof en sterven af.

Maar het merendeel van de ingespoten vetcellen groeit wel succesvol in. De vetcellen die wel overleven en zelfstandig verder gaan, vormen uiteindelijk jouw blijvende nieuwe cupmaat.

Let wel op!

Het is belangrijk dat je dezelfde levensstijl behoudt. Als je ineens veel gewicht verliest, verlies je ook vetvolume bij je borsten.

Kom je in gewicht aan? Dan krijgen je borsten ook meer vetvolume.

In beide gevallen geldt: de hoeveelheid vetcellen blijft gelijk, maar ze kunnen zich vullen met vet of vet verliezen. Dit heeft invloed op de grootte van je borsten.

Per behandeling maximaal 1 cupmaat groter

Per lipofilling behandeling kun je ongeveer 1 cupmaat vergroten. Je hebt dus meerdere behandelingen nodig om meerdere cupmaten groter te krijgen. Je kunt niet in een keer van een A naar een C gaan.

De wachttijd tussen meerdere behandelingen is minimaal 6 maanden. Omdat het definitieve resultaat van lipofilling pas na ongeveer 6 maanden bereikt is.

Heb ik voldoende vet?

Soms zijn patiënten erg slank en stellen ze de vraag of er wel genoeg vet weggehaald kan worden om de borsten op te vullen.

Als je een laag vetpercentage hebt, kijkt de plastisch chirurg samen met jou naar de mogelijkheden.

Meestal lukt het wel, want als je slank bent is er ook niet veel vet nodig om een cupmaat groter te krijgen.

Borstvoeding geven na lipofilling

Een veel gestelde vraag als het gaat om een borstvergroting is: hoe zit dit met zwangerschap? Kan ik nog borstvoeding geven na een borstvergroting?

Bij lipofilling van de borsten is dit antwoord: ja. Lipofilling heeft geen invloed op de melkproductie en het geven van borstvoeding.

 Als je zwanger wordt (en borstvoeding geeft) na de behandeling, kan dit je eindresultaat veranderen. Omdat je borsten leger en slapper kunnen worden van een zwangerschap/borstvoeding.

Lipofilling van je borsten in het kort

Lipofilling van de borsten is een natuurlijke methode voor het vergroten of symmetrisch maken van je borsten als je liever geen implantaten in je lichaam wenst.

De plastisch chirurg spuit je eigen vet in. Het vet wordt via liposuctie weggehaald op een lichaamsplek naar keuze: zoals je buik of flanken.

Het resultaat is tot een cupmaat groter en dit resultaat is blijvend. Met als uitzonderingen: levensstijlverandering en zwangerschap/borstvoeding.

Wil je meer informatie over lipofilling en/of te weten komen of deze behandeling bij jou past? Boek dan nu een vrijblijvend consult bij Drs. Aganloo.

In deze blog gaat het over lipofilling van je borsten. Maar het kan bijvoorbeeld ook in je gezicht. (link naar blog over lipofilling gelaat).

3 thoughts on “Is het resultaat van lipofilling blijvend of tijdelijk? En waar verlies je het eigen vet? We vertellen je er alles over”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *