Waarom liet Monica Geuze haar borstimplantaten verwijderen?

Bikini Borsten Monica Geuze Blog

Je hebt ze misschien wel gezien op TikTok: de verwijderde borstimplantaten van Monica Geuze (28). Monica was helemaal klaar met haar grote borsten en koos voor kleinere implantaten. Ze postte een video van haar ‘oude’ siliconen in een zakje en de media sprongen er bovenop. Drs. Aganloo analyseert de medische kant van het verhaal.

 

Kiezelsteen in een sok

Al in november vorig jaar vertelde Monica tegen Kaj in hun podcast Geuze & Gorgels dat ze niet meer blij was met haar borsten die ze twee keer heeft laten vergroten. De eerste keer was voor haar zwangerschap. Ze ging toen van een kleine A naar een mooie B, liet ze zelf weten. Snel daarna werd ze zwanger en bleven haar borsten groeien. Tijdens het ontzwangeren slonken haar borsten weer, waardoor er vooral veel vel en weinig volume overbleef.

 

“De arts vergeleek mijn borsten met een kiezelsteen in een sok, dat was niet goed voor mijn zelfvertrouwen”, vertelde Monica tegen Kaj. Daarnaast had Monica ook echt last van de ‘losse’ implantaten. “Als ik op mijn zij sliep, draaide het implantaat. Ik heb twee jaar met een beha geslapen omdat ik niet op mijn zij kon liggen. Ik werd er misselijk van. Het was echt ellende”.

 

Tweede borstvergroting met grotere implantaten

Omdat ze weer volume in haar uitgezakte borsten wilde, besloot Monica haar borsten opnieuw te laten opereren. Ze wilde liever geen vel verwijderen via een borstlift omdat dit littekens zou geven. Ze koos daarom voor een prothesewissel met grotere borstimplantaten.

 

Maar die grotere borstimplantaten vond ze eigenlijk van het begin af aan te groot voor haar figuur. “Achteraf gezien vind ik kleinere borsten mooier”, zegt ze eerlijk in haar podcast. “Vooral omdat ik zelf vrij ‘petite’ ben. Het is vaak snel ordinair in een jurkje omdat er twee dikke kanonnen tussen zitten”.

 

“Bye Girls”

Monica Geuze neemt uiteindelijk de beslissing om haar grote borstimplantaten te laten verwijderen. “De consequentie is dat ik een litteken van mijn tepel naar beneden krijg, maar dat heb ik er dan maar voor over want hier voel ik me niet meer comfortabel bij”.

 

Afgelopen week was het zover. In een video op TikTok wappert Monica vanuit haar ziekenhuisbed met een plastic zak. Daarin zitten haar net verwijderde siliconen borstimplantaten. “Bye girls”, schrijft ze bij het filmpje. Daarvoor in de plaats heeft ze nu kleinere borstimplantaten.

 

“Doe het gewoon allemaal niet”

Helemaal vlekkeloos verliep het vervangen van haar siliconen niet. Door hevige pijn werd ze een dag later nog een keer geopereerd. Op Instagram deelde ze dat het haar tegenvalt in vergelijking met haar eerdere borstvergrotingen.

 

In haar Instagram-story geeft Monica een advies als een volger vraagt hoe haar herstel verloopt: “Altijd onzeker geweest over mijn borsten, ze daarna 2x laten vergroten en uiteindelijk toch niet tevreden en weer kleiner willen (kortom: doe het gewoon allemaal niet)”.

 

Groot, groter, kleiner

Of Monica nu wel tevreden is met haar kleinere siliconen, heeft ze nog niet gedeeld.

Monica liet haar siliconen borstimplantaten dus in totaal twee keer wisselen. Haar zwangerschap speelde hierbij een grote rol, liet ze weten. Hoe zit dit precies? Drs. Aganloo van Labelle legt het je uit:

 

 

Welke effect heeft zwangerschap op je borsten?

Monica’s situatie kan bij elke vrouw in dezelfde omstandigheden gebeuren. Als je voor het eerst borstimplantaten neemt rond je twintigste, daarna zwanger raakt en je ook een periode borstvoeding geeft, dan bestaat de kans dat je later een borstlift, grotere implantaten of ze allebei nodig hebt. Afhankelijk van je eigen situatie, kan dit na je zwangerschap of later zijn.

 

Maar hoe zit dit? Hoe kan het dat een zwangerschap je borsten zo verandert? En komt dit echt alleen doordat je zwanger bent geweest/borstvoeding hebt gegeven?

 

 

Wat gebeurt er met je borsten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, zwellen je borsten op. Ze worden dan tijdelijk flink groter. Dit komt door hormonale veranderingen in het lichaam van een zwangere vrouw. Ook rekken de ophangbanden van je borsten: ‘de ligamenten van Cooper’ uit. Je kunt ze vergelijken met de elastiekjes van je bikini. Ze rekken uit tijdens de duur van je zwangerschap en het geven van borstvoeding. Na je zwangerschap of als je stopt met borstvoeding geven, trekken die banden zich weer terug. Maar omdat ze een tijdje onder spanning zijn uitgerekt, zullen ze na het terugspringen minder strak zijn dan voorheen. Om het weer te vergelijken met je bikini-elastiekjes: ze zijn wat gaan lubberen.

 

Na je zwangerschap kunnen je borsten wat gaan verslappen en uitzakken. Dit wordt in medische taal ook wel ‘ptosis” genoemd.

 

Ptosis kan dus onder andere ontstaan door:

  • Hormoonregressie: je zwangerschapshormonen nemen weer af.
  • Verhoogde spanning van de stuwing tijdens je zwangerschap. Door de verhoogde spanning die je huid en Cooper’s ophangbanden kregen, kunnen ze blijvend uitrekken.

Als je borstvoeding geeft voor een periode van een jaar of langer, zal de kans op ptosis verder toenemen. Dit komt omdat vrouwen die borstvoeding geven een langere duur van borststuwing hebben, met een grotere totale belasting van het ophangsysteem van de borsten. Hoe langer ze oprekken, hoe groter de kans dat je huid minder strak terugtrekt.

 

Wat ook meespeelt, is dat je leeftijd oploopt tijdens een of meerdere zwangerschappen en het geven van borstvoeding. Als je bijvoorbeeld twee keer zwanger bent en daarna telkens een jaar of langer borstvoeding geeft, kun je zo vijf jaar ouder zijn na het krijgen van twee kindjes. En helaas heeft ook je leeftijd een duidelijk verband met het verlies van elasticiteit van je huid en de ‘borst-elastiekjes’.

 

Rook je of heb je gerookt? Dan versnel je daarmee het verouderingsproces en dus ook ptosis van je borsten.

 

 

Monica Geuze had een “kiezelsteen in een sok”. Hoe kan dat?

Monica Geuze kreeg haar eerste borstvergroting voor haar zwangerschap. De vergroting rekte haar huid en banden al wat uit. Vervolgens moesten de huid en ophangbanden van haar borsten een veel groter gewicht dragen, namelijk dat van de implantaten. Monica’s borsten kregen daarna nog meer rek op de huid en banden door haar zwangerschap. Deze factoren zorgden ervoor dat zowel de huid als de ophangbanden van Monica’s borsten na haar eerste borstvergroting in een versneld proces zijn uitgerekt.

 

Toen Monica Geuze met haar opgerekte borsten naar haar plastisch chirurg ging, kreeg ze te horen dat haar borsten als een “kiezelsteen in een sok” waren.

 

Na het ontzwangeren waren haar borsten weer geslonken en de huid van haar borsten zo uitgerekt, dat de borsthuid te veel was geworden voor haar huidige implantaten.

 

Na je zwangerschap of wanneer je stopt met borstvoeding zijn je borsten niet meer gespannen of vol door de melkproductie, waardoor ze gaan uitzakken. Het kan zijn dat je borst over je implantaat uitzakt, waardoor je tepel te laag op je borst komt te staan.

 

 

Waar kies je dan voor: grotere implantaten of een borstlift?

In de situatie van Monica Geuze: een eerdere borstvergroting met uitgerekte borstbanden en huid met daarin een inmiddels ‘te klein’ implantaat, zijn er drie mogelijkheden:

 

  1. Een veel groter implantaat om de huid weer op spanning te krijgen.
  2. Een borstlift om de overtollige huid te verwijderen, het omringend weefsel aan te spannen en het onderliggende weefsel te herpositioneren
  3. Een combinatie van beiden: als je graag je oude volume en stevige borsten terug wilt.

Monica koos voor de eerste optie: de borstvergroting met een groter implantaat. Dit deed ze destijds omdat ze geen littekens op haar borsten wilde. Dit is alleen mogelijk bij keuze 1. Bij de andere twee opties krijg je wel zichtbare littekens op je borsten. Drs. Aganloo gebruikt een techniek waarbij je geen anker-litteken krijgt, maar enkel een rondje om je tepel en een streepje naar beneden; het zogenaamde lollipop-litteken. Dus zonder de onder-boog van het anker.

 

Het is aan te raden om goed de verschillen te begrijpen tussen de drie keuzes, zodat je beste optie voor jou kiest.

 

Wat is een borstlift?

Een borstlift wordt technisch mastopexie genoemd. Hierbij wordt chirurgisch de overtollige huid verwijderd, het omringend weefsel aangespannen en het onderliggende weefsel geherpositioneerd om de vorm en locatie van de borsten te veranderen voor jeugdigere, mooie borsten.

 

Een borstlift voegt geen volume toe aan je borsten en vergroot de grootte van je borsten niet. Een borstlift hervormt je borsten, tilt ze op (lift) en herstelt de stevigheid.

 

Tijdens deze procedure kun je ook de grootte van je tepelhof laten verkleinen. Vrouwen met slappe borsten als gevolg van zwangerschap, borstvoeding, leeftijd of aanzienlijk gewichtsverlies kiezen meestal voor een borstlift.

 

 

Wat is een borstvergroting met implantaten?

Een borstvergroting is een chirurgische ingreep die volume toevoegt aan je eigen borsten door implantaten onder de borstspier of op de borstspier te plaatsen.

 

Een borstvergroting met implantaten is vooral gunstig voor vrouwen die grotere borsten willen. Maar ook voor vrouwen die bijvoorbeeld volume hebben verloren door veroudering of gewichtsschommelingen.

 

Vaak kiezen vrouwen voor een borstvergroting en daarbij een borstlift, maar soms zorgt alleen het extra volume van het implantaat al voor de lift die de patiënt wenst.

 

 

Wat kies ik? Een borstlift, een borstvergroting of allebei?

De keuze tussen een borstlift versus borstvergroting hangt af van je situatie en welke resultaten je wilt bereiken.

 

  1. Als je vooral op zoek bent naar stevigere borsten met een lichte herpositionering van je borsten en je tepels, dan kan een borstlift geschikt zijn.
  2. Wil je echt vollere borsten die zorgen voor extra decolleté, dan zijn borstimplantaten de juiste keuze.
  3. Een beetje van beiden kan ook. Het combineren van beide procedures kan prachtige resultaten opleveren met verbeterde symmetrie, een grotere omvang en betere positionering van je borsten en tepels.

 

Monica Geuze kreeg spijt van haar borstvergroting. Kun je dit voorkomen?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je een weloverwogen beslissing neemt en toch spijt krijgt van een esthetische ingreep. Verschillende factoren die Monica niet vooraf kon incalculeren, zorgden ervoor dat ze in totaal drie ingrepen liet doen: twee keer een borstvergroting en nu een verwijdering van haar grotere implantaten.  Daarvoor in de plaats koos ze nu voor een borstlift en een prothesewissel met kleinere implantaten.

 

Een veel voorkomende reden waardoor vrouwen ervoor kiezen om bijvoorbeeld geen borstvoeding te geven, is de angst dat dit het uiterlijk van de borsten nadelig zal beïnvloeden. Het klopt inderdaad dat borstvoeding geven het uiterlijk van je borsten verandert. Maar wil dit zeggen dat je hierdoor niet zwanger moet worden? Of geen borstvoeding moet geven? NEE! Laat je voor zoiets moois nooit tegenhouden door angst voor het verslappen of uitzakken van je borsten.

 

 

Wat veroorzaakt slappe borsten?

Een zwangerschap en het geven van borstvoeding zijn slechts twee omstandigheden die invloed hebben op het uiterlijk van je borsten. Leeftijd, sporten, zwaartekracht, genen en er zijn nog zoveel meer factoren die bijdragen aan veranderingen van je borsten. Draag het liefst altijd een passende, stevige beha. Vooral bij het sporten is dit heel belangrijk: je tepels kunnen wel tot 18 centimeter in hoogte verplaatsen als je aan het joggen bent. Ook dit zorgt voor onder andere verslapping en het uitzakken van je borsten.

 

Wil je meer informatie over uiterlijke veranderingen van je borsten en de mogelijkheden voor jou? Heb je vragen over een borstvergroting of een borstlift? Boek dan een vrijblijvend consult. Voel je mooi bij Labelle.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *